Het logo van Quinsens in kleur
HomeKerntakenKlantgroepenThema'sWeblogContact

Blog juli 2013


Duurzame ontwikkeling

 

Afgelopen periode heb ik verschillende bijeenkomsten gevolgd over duurzame ontwikkeling. De duurzaamheidsvraagstukken welke de revue hebben gepasseerd gaan bijvoorbeeld over het landgebruik, voedselveiligheid, voedselzekerheid, leefbaarheid, klimaatverandering en sociale verantwoordelijkheid.


Klaas van Egmond, faculteitshoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, heeft tijdens een bijdrage aangegeven dat het optimisme uit de crisis te groeien niet realistisch is. De toenemende vraag naar afnemende voorraden aan grondstoffen is daar debet aan. De vraag is gesteld of bij de nieuwe fase in de economische ontwikkeling, wanneer bezuinigingen nodig zijn, de bezuinigingen zin hebben wanneer de politiek ondergeschikt is aan het financieel bestel. Zitten er geen fundamentele fouten in het financiële bestel? Hebben private partijen en niet de gemeenschap de macht over het geld? 


Architect Thomas Rau gaf aan dat het binnen Nederland aan visie ontbreekt. Nederland kan gidsland zijn van Europa door de circulaire economie te introduceren. Een voorbeeld is dat het volgens de architect geen enkel probleem is om gebouwen te maken die energie produceren, maar die zijn volgens de architect niet interessant voor de overheid. Thomas Rau liet zich verder kritisch uit over het belasten van arbeid in plaats van het belasten van grondstoffen met afnemende voorraden.
Jacqueline Cramer, directeur van Utrecht Sustainability Institute, beschrijft dat de trend is dat steeds meer mensen in het stedelijke gebied gaan wonen. Dit roept de vraag op of de leefbaarheid in de stad onder druk komt te staan. In plaats van stapsgewijze innovaties is het nodig te komen tot sprongsgewijze innovaties. 


De Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, de heer Remkes, gaf onlangs als voorzitter van de stuurgroep een persconferentie over de visie Noordzeekanaalgebied 2040. Voor de toekomst binnen het Noordzeekanaalgebied is het zoeken naar de oplossingsrichtingen bij de vraag naar ruimte en bij vragen over de belasting van het milieu. 


Duurzame ontwikkeling komt vast niet vanzelf. Voor de langere termijn vraagt dit het uitwerken van een oplossingsrichting welke de fundamentele fouten herstellen. Met de blik naar de toekomst is het belangrijk het aan te durven heldere keuzes te maken

Het logo van Quinsens in het zwart

HOME - NL

HOME - EN

CONTACT

E-MAIL

Border voor het onder menu

KERNTAKEN

KLANTGROEPEN

THEMA'S

WEBLOG

Border voor het onder menu

QUINSENS © 2011  |  DESIGN & DEVELOPMENT: OVG WEBDESIGN