Blog november 2015
Amersfoort, november 2015 – Natuurlijk kapitaal
Uitputting van natuurlijke hulpbronnen wereldwijd en klimaatverandering zijn twee belangrijke uitdagingen voor het milieubeleid. Een vraag daarbij is of het stellen van regels van invloed is op het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Bedreigt een doorgeschoten vorm van beheerszucht het natuurlijk kapitaal?
Is bijvoorbeeld het definiëren van een milieugebruiksruimte wenselijk? Is dit gedreven vanuit de gedachte het maximaal rendement te behalen zonder de veerkracht van een ecosysteem te schaden? Het vanuit de eigen verantwoordelijkheid zorgvuldig omgaan met het natuurlijk kapitaal kan immers aanleiding geven tot een beperktere beschikbare ruimte.
Het leren zorgvuldig omgaan met het natuurlijk kapitaal kan bijvoorbeeld in het onderwijs meer aan bod komen. Het zoeken naar de grenzen van de veerkracht van systemen is in de toekomst dan niet langer de drijfveer. De verwachting is dat een toename van de kennis over de risico’s welke samenhangen met maximalisatie van groei en een toename van de waardering van het natuurlijk kapitaal zal leiden tot een acceptatie van hogere kosten voor beschikbare alternatieven.
Wanneer de eigen verantwoordelijkheid voor het omgaan met natuurlijk kapitaal toeneemt kunnen ook regels worden verminderd. Aandacht voor het natuurlijk kapitaal bij de opleiding is een belangrijk aandachtspunt.
Eerder verschenen:
juli 2015 integrale ecologie
april 2015 conferentie milieubeleid 21e eeuw
december 2014 systematische vraagstukken, oog voor samenhang
juni 2014 naar veerkrachtige systemen
april 2014 verkrijgen van zekerheid
december 2013 succesvol samenwerken
juli 2013 duurzame ontwikkeling
april 2013 pleidooi voor één meetnet luchtkwaliteit binnen Europa
december 2012 vertrouwen winnen
QUINSENS © 2011 | DESIGN & DEVELOPMENT: OVG WEBDESIGN