Blog juni 2017
Amersfoort, juni 2017 Digitalisering – Van wie is de data?
Op de nationale milieudag is de Rachel Carson Oeuvreprijs 2017 uitgereikt. Inspirerend was het dankwoord bij het in ontvangst nemen van de prijs. Het dankwoord sloot aan bij het onderwerp van de nationale milieudag ‘big data’. Volgens het dankwoord is het milieubeleid geen last, maar een lust.
In een bijdrage over de data voor duurzaamheid is gewezen op de westerse kijk op duurzaamheid. Aangegeven is dat er van andere culturen kan worden geleerd.
De monitoring helpt bij het waarnemen van veranderingen, zodat er tijdig op kan worden ingespeeld. Gedurende de dag werd een voorbeeld gegeven dat veehouders door geavanceerde monitoringstechnieken goed kunnen in spelen op de natuurlijke cycli van de dieren.
Op grote schaal worden overigens gegevens verzameld en gedeeld. Er is op geattendeerd dat de digitalisering doorzet en dit noopt tot het maken van afspraken hierover. Al in 1979 heeft Rathenau geadviseerd dat de samenleving zich actief moet voorbereiden op de komst van nieuwe informatietechnologie. In de discussie is de centrale vraag geweest; “Van wie is al deze data?”
De beoordelingstechnieken, voor de beoordeling van de kwaliteit van het milieu, zijn daarbij onmisbaar. Het veelvuldig inzetten daarvan is gewenst. De kwaliteit van de data en de eigendom van deze data zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.
Eerder verschenen:
april 2017 verbetering kwaliteit van de leefomgeving
augustus 2016 gebiedsgericht milieubeleid
april 2016 milieukwaliteit
november 2015 natuurlijk kapitaal
juli 2015 integrale ecologie
april 2015 conferentie milieubeleid 21e eeuw
december 2014 systematische vraagstukken, oog voor samenhang
juni 2014 naar veerkrachtige systemen
april 2014 verkrijgen van zekerheid
december 2013 succesvol samenwerken
juli 2013 duurzame ontwikkeling
april 2013 pleidooi voor één meetnet luchtkwaliteit binnen Europa
december 2012 vertrouwen winnen
QUINSENS © 2011 | DESIGN & DEVELOPMENT: OVG WEBDESIGN